logo vitaa bio en natuur webshop
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 18:00, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 18:00, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 18:00.
Loading…

Brandstof voor de hersenen

Hoe fantastisch zou het zijn dat je als mens in staat zou zijn om uit je lichaam al het potentieel te kunnen halen tot de beste fysieke en mentale prestaties? Nootropics zijn middelen die kunnen bijdragen om je gezonde lichaam en geest beter te laten presteren. In het kort worden er aan noötropica de volgende kenmerken toegeschreven; verbetering van de cognitieve vaardigheden, fysieke en mentale balans en kalmering en slaap. Nootropics kunnen vooral gebruikt worden door mensen die op hoog niveau willen scoren: sporters, studenten, gamers, ondernemers en andere professionals.

Inhoud
Merk


Waarom Vitaa.nl?
 • Alleen kwalitatieve producten
 • Alle producten op voorraad
 • Bestel voor 18:00 uur, vandaag verzonden!
 • Ultieme klantenservice!
 • Unieke product vinder

 • Meer redenen nodig?
  Klik hier!

Waarom nootropics?

Nootropics worden wereldwijd veel gebruikt om diverse redenen en door vele (beroeps) groepen, denk aan sporters, gamers, studenten, ondernemers, die behoefte hebben aan een maximale prestatie.

De film Limitless: Science Fiction or real?

De film Limitless uit 2011, met de beroemde acteurs Bradley Cooper en Robert de Niro, is gebaseerd op een schrijver die een nootropica inneemt waardoor hij zijn gehele hersencapaciteit kan benutten. Van veel ingrediënten uit nootropics is wetenschappelijk bewezen dat ze een bepaalde reactie in het lichaam uitlokken. Zie het als een supplement op een dagelijks gezonde en gevarieerde voeding.Supplementen voor cognitief vermogen

Wat zijn nootropics?

Nootropics zijn supplementen die gebruikt kunnen worden om je hersenen gezond te houden. Waar voedingssupplementen vooral ingezet worden om je lichamelijk beter in je vel te laten voelen, voedt een nootropic vooral je brein. Noöotropica (in het Engels: nootropics) worden ook wel eens smart drugs genoemd, wat ze een onterechte negatieve lading zouden kunnen geven. Je wordt niet high van nootropics, je gaat er niet van hallucineren en je kunt er niet verslaafd aan raken. Het is een zogenaamde cognitieve versterker of een intelligentiebooster. Zie het als voeding voor je hersenen. Nootropics hebben, zover ons bekend is, geen (chemische) schadelijke bijwerkingen.

Het woord ‘nootropic’ stamt af van de Griekse woorden ‘nous’ dat geest of intellect en van ‘trepein’ dat verbuigen betekent. Vertaald is dat dus ‘het verbuigen van de geest’ naar een ondersteunend niveau. In een tijdperk waar concurrentie op de werkvloer, op school en in de sport enorm groot is, kan het van belang zijn om het eigen presteren een boost te geven, een soort van hersendoping dus.

Onderhoud voor je hersenen

Geschiedenis noötropica

Roemeense neurofysioloog Corneliu E. GiurgeaHet inzetten van kruiden om lichaam en geest te verbeteren wordt sinds oudsher natuurlijk al gedaan. Zo gebruikten de Chinezen al duizenden jaren geleden reeds ginkgo biloba voor om het cognitieve vermogen te vergroten en de hersenfunctie te verbeteren. In India en in de Ayurvedische geneeskunde schrijft met al eeuwenlang Bacopa monnieri (het Alzheimerplantje) voor om vergeetachtigheid tegen te gaan. Zo zijn er tal van voorbeelden uit het verleden van volkeren die noötropische kruiden inzetten.

 

Het was in de jaren ’60 dat de Roemeense psycholoog en scheikundige Corneliu Giurgea de piracetam introduceerde, die hij als een nootropic omschreef. De neurofarmacoloog was op zoek naar een scheikundige chemische verbinding om slaap op te wekken. In plaats van dat het medicijn de neurologische prikkelbaarheid verminderde en rust bood, vond hij een type molecuul dat de geest alerter maakte en de cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie, verbeterde. Het maakte de hersenen juist wakker. Dit kwam tot stand dankzij de chemische modulatie van neurotransmitters zoals acetylcholine en glutamaat. Wanneer piracetamine en choline samen ingenomen worden vindt er een synergetisch effect plaats, met andere woorden, de twee stoffen versterken elkaar. De toevoeging van extra van choline aan het supplement, leidt tot het ontstaan van meer acetylcholine, dat weer een beter cognitief vermogen als gevolg heeft. De vreugde was extra groot toen bleek dat het ook geen nadelige bijwerkingen had.

Man is not going to wait passively for millions of years before the evolution offers him a better brain.

~ Corneliu E. Giurgea ~

Volgens Giurgea zouden nootropics aan de volgende eigenschappen moeten voldoen:

 • Het verbeteren van het leren en het geheugen
 • Het verbeteren van de weerstand van aangeleerd gedrag en herinneringen om te voorkomen dat het brein door aandoeningen verstoord raakt
 • Het beschermen van de hersenen tegen verschillende fysieke of chemische letsels
 • Het verhogen van de effectiviteit van tonische corticale en subcorticale controle mechanismen*
 • Ze mogen geen bijwerkingen hebben en niet toxisch (giftig) zijn

Piracetam Het eerste noötropicum

Na de piracetam kwamen er meer van deze soortgelijke smartdrugs, te scharen onder de noemer ‘racetams’. Voorbeelden hiervan zijn de phenylpiracetam (carfedon), de aniracetam, pramiracetam en de oxiracetam. De piracetam werd voornamelijk ingezet om de communicatie, de informatiestroom, tussen de twee tegenovergestelde hemisferen (hersenhelften) te verbeteren. Een bekend verhaal is die van Russische sporters die phenylpiracetam gebruikt hadden tijdens de Olympische Spelen in de jaren ’80. Dit middel bevordert het uithoudingsvermogen en versterkt de tolerantie tegen de kou. Omdat dit valt onder een ‘prestatieverhogend’ middel, dus doping dat niet toegestaan is, zijn deze Russen destijds gediskwalificeerd.

Tegenwoordig wordt piracetam, dat een synthetisch middel is, nog steeds gebruikt. Er zijn echter inmiddels ook veel andere synthetische nootropics op de markt gekomen maar de laatste tijd zijn vooral de hersenpillen die uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevatten enorm populair. Ze zijn veiliger in gebruik en gemakkelijk te verkrijgen. De kruiden in plantaardige noötropica hebben elk hun specifieke werkingsmechanisme. Sommige extracten bevorderen de doorbloeding in de hersenen, andere gaan schade aan de zenuwen tegen en weer andere spelen in op het evenwicht van neurotransmitters in het hoofd.

De functie van neurotransmitters

Wat zijn dat en wat doen ze? Een neurotransmitter is een stofje dat als boodschapper van je hersenen fungeert. Voorbeelden van neurotransmitters zijn dopamine, adrenaline, serotonine, melatonine, glutamine en endorfine. Neurotransmitters geven elektrische impulsen van de ene aan de andere zenuwcel door en hebben dus een hele belangrijke functie in de hersenen. Het gebied tussen de ene en andere zenuwcel noemt men de synaps. Hier vindt de prikkeloverdracht plaats. Een goed functionerende neurotransmissie is erg van belang, verstoring hiervan kan vervelende gevolgen hebben. In onze hersenen worden door neurotransmissie belangrijke basisfuncties gereguleerd zoals:

 • De gemoedstoestand
 • De eetlust
 • De slaap
 • De pijnperceptie
 • Het cognitief vermogen

Met name magnesium is essentieel voor de productie van veel neurotransmitters. Nutriënten die nodig zijn voor de productie van neurotransmitters zijn in een gezonde en evenwichtig voedingspatroon te vinden, echter niet altijd in een hoeveelheid voor de aanbevolen dagelijkse behoefte (ADH). Door middel van suppletie (aanvulling) kan in deze behoefte worden voorzien.

In de nootropics van Vitaa.nl zijn ingrediënten opgenomen die voedingsstoffen in het lichaam kunnen laten omzetten tot neurotransmitters, de voorstof daarvan en hormonen. Nootropics zullen je geen nieuw ‘besturingssysteem’ bezorgen, maar kunnen de reeds aanwezige en werkzame stofjes in je hersenen verhogen zodat ze hun functie beter uitvoeren. Deze brandstof voor je brein, kan er voor zorgen dat je hersenen beter gaan presteren en gezonder worden.

Soorten nootropics

Er zijn verschillende soorten nootropics te verkrijgen met elk hun eigen uitwerking. Zo zijn er:

 • Adaptogene nootropics – anti-stress
 • Stimulantia nootropics – motivatie, energie en concentratie
 • Sertonerge nootropics – positieve gemoedstoestand
 • GABA-erge nootropics – ontspanning en kwalitatieve slaap
 • Dopaminerge nootropics – concentratie en alertheid
 • Circulatie stimulerende nootropics – geheugen verbetering

Noötropische kruiden

De natuurlijke bestanddelen, naast toegevoegde vitaminen en mineralen, die vaak in een nootropisch supplement gebruikt worden, zijn:

 • Bacopa Monnieri
 • Ginkgo Biloba
 • Cafeïne
 • Citroenmelisse
 • Rhodiola Rosea
 • Mucuna Pruriens

Voor een uitgebreide omschrijving van de ingrediënten in de supplementen verwijzen we je graag naar het tabblad ‘ingrediënten’ dat bij elk product te vinden is. Daar is ook meer informatie te lezen over de diverse vitaminen, mineralen en aminozuren zoals L-theanine, tyrosine, citicoline, molybdeen en GABA.


Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 18:00, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25
Bestel voor 18:00, vandaag verzonden!
Tevredenheid gegarandeerd: 9,6/10
Absoluut de beste kwaliteit producten
Gratis verzending vanaf € 25 & vandaag verzonden wanneer je bestelt voor 18:00.